top of page

7 vigtige ting at vide om kønsskifteoperation.


Bech Beauty er stolt af at støtte og stå sammen med LGBTQIA+-samfundet året rundt. Vores platform er en uvildig ressource for alle - uanset alder, etnicitet, seksuel orientering eller kønsidentitet.


For at fejre Pride fremhæver vi historier om styrke, sandhed og transformation fra LGBTQIA+


Over hele landet er der større synlighed af transseksuelle samfund end nogensinde før - men det kommer sammen med alarmerende høje niveauer af vold mod trans-mænd og -kvinder, især farvede. Samfundet har lang vej igen, når det gælder om at skabe et sikkert og accepterende miljø, men der er håb: Den voksende destigmatisering af kønsdysfori får flere unge end nogensinde før til at anmelde transkønnet identitet, og takket være mere omfattende forsikringer, Medicaid og Medicare-dækning er kønsbekræftelsesoperationer i stigning.


Uanset om du undersøger procedurer eller uddanner dig selv for at blive en bedre allieret, er her syv vigtige ting at vide om kønsbekræftelsesoperationer - ifølge tre førende kirurger på området.


Kønsbekræftelsesoperation er ikke en "kønsskifteoperation".

Kønsskifte er et fornærmende, forældet og unøjagtigt udtryk at bruge, når man diskuterer nogen af de kirurgiske indgreb, der udføres i overgangsprocessen, da ens køn ikke ændres, men snarere tilpasses fysisk og anatomisk til det køn, som man ved, man selv er. I dag er den foretrukne betegnelse enten kønsbekræftelseskirurgi eller kønsændringskirurgi - og det omfatter meget mere end vaginoplastik eller falloplastik.


"Folk har historisk set tænkt på kønsskifte som værende overvejende kønskirurgi; de er ikke klar over, hvor meget arbejde der ligger i at genoprette hårgrænser, ændre ansigtstræk for at få dem til at se enten mindre maskuline eller mere maskuline ud eller omvendt mere feminine eller mindre feminine, håndtere hormonregulering og endokrinologer osv.", siger Dr. Jordan Deschamps-Braly, en certificeret plastikkirurg i San Francisco, som tilføjer, at dette "kun er i forbindelse med folk, der ønsker at påvirke en visuel ændring". Mange transkønnede vælger ikke at gennemgå kønsbekræftelsesoperationer eller har ikke råd til at gøre det.


Kønsskifteoperationer i ansigtet er mere almindelige end kønsoperationer.

De interviewede læger er alle enige: For langt de fleste personer, der gennemgår kønsbekræftelse, har ansigtsoperationen den største indvirkning på deres livskvalitet. "Mange mennesker lever og klæder sig i overensstemmelse med det køn, de altid har identificeret sig med, længe før de begynder at overveje nogle af disse kropsoperationer, som de måske eller måske ikke i sidste ende gennemfører," siger Dr. Deschamps-Braly. "Hvis du har et ansigt, der ikke rigtig er i overensstemmelse med dit køn eller din påklædning, kan det være meget kognitivt forstyrrende for nogen, der ser det, f.eks. på gaden eller i kaffebaren." Når en fremmed person reagerer markant på en transperson og snubler over, om han/hun skal kalde dem "frøken" eller "hr.", gør det det svært for dem at fortsætte deres dagligdag på en behagelig måde.


"Dit ansigt er den måde, du interagerer med verden på. Det giver andre mennesker mulighed for at se dine følelser og hurtigt regne ud, om du er ung, gammel, attraktiv, sund og rask. Så du ønsker, at dit ansigt skal formidle korrekt, hvem du er, og at din indre følelse af dig selv og dit ydre selv skal være i overensstemmelse med hinanden," siger Dr. Jeffrey Spiegel, en autoriseret plastikkirurg i Newton, Massachusetts. Derfor, siger han, er ansigtskirurgi normalt altid det første kirurgiske skridt - og i mange tilfælde det sidste. "Når først de har konsistens mellem deres udseende og deres identifikation, forsvinder det meste af stressen."


Dr. Deschamps-Braly tilføjer: "Mange mennesker, i hvert fald efter min erfaring, får ikke engang foretaget en operation i bunden og har ikke meget dysfori omkring deres kønsorganer."


Testosteronhormonbehandling er meget mere effektiv end østrogenbehandling.

"Hormoner gør et rigtig godt stykke arbejde med at få dig til at se maskulin ud," siger Dr. Spiegel. "Med testosteron får du ansigtshår, din hud bliver grovere, dine kinder bliver fladere ... så en maskuliniseringskirurgi i ansigtet er ikke så nødvendig."


Ikke alene anmodes der langt sjældnere om maskuliniseringsprocedurer end feminiseringsprocedurer, men de er også vanskeligere at udføre. "Masculinisering af ansigtet handler om at tilføje volumen - til kæben, hagen, panden - hvorimod feminiseringsprocedurer har tendens til at være mere subtraktive," siger Dr. Praful Ramineni, en certificeret plastikkirurg i Washington, D.C., som anslår, at han udfører 300 overgangsoperationer om året. "Man gør hagen mindre, næsen mindre, brynbenet mindre ... Det er altid lettere at fjerne end at tilføje. Man er ikke så bekymret for implantater og proteser."


En almindelig misforståelse om feminisering af ansigtet er, siger Dr. Deschamps-Braly, at patienterne skal vente i et år eller to, før de bliver opereret, for at lade østrogenet gøre sit arbejde. "Østrogen gør bogstaveligt talt intet for knoglerne."


Cis-kønnede personer gennemgår også kønsbekræftelsesoperationer.

"Kønsbekræftelsesoperationer er ikke udelukkende for transkønnede personer," siger Dr. Spiegel. Hver gang nogen føler, at deres ansigt eller krop ikke repræsenterer deres køn korrekt, og får foretaget en operation for at rette op på problemet, kan det betragtes som en kønsbekræftelse. "Vi foretager maskuliniseringskirurgi i ansigtet for cis-kønnede mænd, der føler, at de ser for feminine ud, og som siger: 'Jeg vil virkelig gerne have et stærkt, kantet udseende'."


Dr. Deschamps-Braly begrænser heller ikke definitionen til kun at omfatte trans-patienter og anslår, at han opererer et dusin til to dusin cis-kønnede kvinder om året. "Man kan være genetisk kvindelig og have en meget maskulin pande eller en maskulin kæbelinje, så kønsbekræftelsesoperationer kan være meget vigtige for folk af mange forskellige årsager."


Du kan få en kønsbekræftelsesoperation i alle aldre.

Lægerne ser patienter i alderen fra slutningen af teenageårene til midten af 70'erne - det "rigtige" tidspunkt afhænger af, hvornår personen har den økonomiske og følelsesmæssige stabilitet, der kræves for at påbegynde den kirurgiske rejse. Men jo yngre en patient er, jo mere modstandsdygtige er hans knogler, muskler og endda hårsækkene. Dr. Deschamps-Braly siger, at for ti år siden var hans patienter udelukkende 50+, men han mener, at gennemsnitsalderen langsomt bliver yngre takket være "offentlighedens forståelse for, at disse operationer er tilgængelige, og forældrenes villighed til at hjælpe med at støtte deres børn i processen".


Der er en ekstremt høj tilfredshedsgrad forbundet med kønsbekræftelsesprocedurer, og Dr. Ramineni tilskriver dette det faktum, at patienterne typisk er mere modne og "har ønsket dette hele deres liv". Han siger, at han "aldrig har haft en patient, der har sagt, at de ville ønske, at de ikke havde foretaget operationen, eller at de ville ønske, at den blev omgjort".


0 visninger0 kommentarer
bottom of page